EVK Keurmeester Arbeidsmiddelen

KEUREN VALBEVEILIGING, HIJS-EN HEFMIDDELEN

KEUREN VALBEVEILIGING, HIJS-EN HEFMIDDELEN

Om er voor te zorgen dat werknemers gebruik maken van veilige arbeidsmiddelen, dienen deze regelmatig periodiek gekeurd te worden. Volgens de ARBO -wetgeving is een werkgever veplicht aan te kunnen tonen dat zijn medewerkers met veilige arbeidsmiddelen werken. Het keuren wordt gedaan volgens verschillende normen.

Alle middelen ondergaan een grondige visuele controle.
Hierbij wordt onder andere op het volgende gelet:

Naast visuele controle wordt ook de werking van de middelen beproeft. Er wordt dus gekeken of de mechaniek juist functioneert.

Bijvoorbeeld elektrische takels of elektrische hefmiddelen zullen volgens NEN 3140 worden getest met een apparatentester op de volgende aspecten.

Daarnaast dient een gebruiker voor gebruik van het middel zich er van te gewissen dat het middel ook veilig is door een controle voor in gebruik name.

Uitvoering van een inspectie:

Mocht dit al aangebracht zijn dan wordt dit kenmerk gebruikt. Is dit niet het geval zal het worden aangebracht (graveer pen). In overleg met de klant kan een format gekozen worden.

Hierop staat de eerstvolgende keurdatum vermeld.

In geval van mogelijke reparatie het middel conform (laten) repareren waarna het alsnog een goedkeursticker krijgt.

Deze worden digitaal verstrekt via een CD ROM of USB stick. Hierop staan naast de testresultaten ook het unieke nummer en de locatie vermeld.
(Een hardcopy is in overleg ook mogelijk)

Wij keuren bijvoorbeeld de volgende valbeveiling, hijs-en hefmiddelen voor u:

Harnasgordels, karabijn en veiligheidshaken, lijnklemmen en meelopers, Mobiele ankerpunten, valstop- en bandrolautomaat, vang- en veiligheidslijnen, dakkrandbeveiliging.

Staalkabels, kettingwerk, takels, lieren en loopkatten, heftafels, hijsbanden, hijsklemmen en grijper, touw en hijskabels, werkplaatskranen, pallettrucks (pompwagens), garagekrikken, haken, etc

Deze middelen dienen afzonderlijk van de jaarlijkse controle door een gecertificeerd arbeidsmiddelen keurmeester eens per 4 jaar door een specialistisch erkende instantie beproeft worden.(horizontale/verticale trekbank, verticale drukbank)